DAIRY - Περιγραφή / Προφίλ Αποφοίτου/-ης

Περιγραφή / Προφίλ Αποφοίτου/-ης

Ο κλάδος της Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και έχει επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις, τόσο στην ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Έχουν δημιουργηθεί μικρές μονάδες παραγωγής / βιοτεχνίες με εξαιρετικά ποιοτικά αλλά και δημιουργικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με παραδοσιακές διαδικασίες και τρόπους παρασκευής. Στη Γαλακτοκομική και Τυροκομική βιομηχανία η αυτοματοποίηση της παραγωγής, μέσα από την αξιοποίηση των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων μηχανημάτων, έχει δημιουργήσει μια νέα εικόνα για το σύγχρονο χώρο εργασίας.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Γαλακτοκομία -Τυροκομία προετοιμάζει τους/τις σπουδαστές/-ριες για σταδιοδρομία τόσο στον τομέα της Γαλακτοκομικής και Τυροκομικής Βιομηχανίας όσο και σε άλλες βιοτεχνίες παραγωγής, οι οποίες εξειδικεύονται στην παραγωγή διαφόρων ειδών τυριού. Το Πρόγραμμα δίνει έμφαση σε ένα συνδυασμό θεωρίας και πράξης που απαιτείται για την επιτυχή απασχόληση, τόσο στην Τυροκομική Βιομηχανία όσο και σε άλλες συναφείς βιομηχανίες.

DAIRY - Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι να καταστήσει τους/τις σπουδαστές/-ριες ικανούς/-ές να απορροφηθούν από τη γαλακτοκομική βιομηχανία του τόπου. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει βάση για τεχνική κατάρτιση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τόσο η πρακτική όσο και η στοχευμένη θεωρητική εκπαίδευση σε θέματα γαλακτοκομίας / τυροκομίας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία του προγράμματος.

DAIRY - Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο/η σπουδαστής/-ρια θα είναι σε θέση:
  • Να αντιληφθεί τους βασικούς κανόνες της πρωτογενούς παραγωγής γάλακτος.
  • Να κατανοήσει τις βασικές φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες του γάλακτος.
  • Να παράγει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και να εκτεθεί σε νέες τεχνολογίες παραγωγής.
  • Να διενεργεί ελέγχους ποιότητας στο γάλα και τα προϊόντα του.
  • Να ενημερωθεί για την υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τους Κανονισμούς που διέπουν την υγιεινή και ασφάλεια, καθώς επίσης για τη σήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Να αντιλαμβάνονται τη σημασία της επιχειρηματικότητας και του μάρκετινγκ (branding) στην εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων.

DAIRY - Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος

Μαθησιακοί Στόχοι του Προγράμματος:
Κωδικός Μαθησιακού Στόχου Περιγραφή Μαθησιακού Στόχου
LO: 01 Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με έμφαση στην υγιεινή παραγωγή γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων με ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιότητες τους.
LO: 01.01 Κατανοεί βασικές έννοιες και διεργασίες στην Επ/Τεχν Τροφίμων.
LO: 01.02 Αναγνωρίζει και περιγραφεί τα χαρακτηριστικά και βασικές ιδιότητες του γάλακτος.
LO: 01.03 Διεξάγει βασικές αναλύσεις γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
LO: 01.04 Αναγνωρίζει Μικροβιολογικούς, Χημικούς και Φυσικούς κινδύνους στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
LO: 01.05 Περιγράφει και εφαρμόζει βασικές αρχές Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας των γαλακτοκομικών προϊόντων. 
LO: 02 Εφαρμόζει βασικές αρχές και δεξιότητες στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων  γάλακτος.
LO: 02.01 Περιγράφει τη βιοσύνθεση του γάλακτος και παράγοντες που την επηρεάζουν.
LO: 02.02 Αναγνωρίζει βασικό εξοπλισμό και διεργασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος.
LO: 02.03 Είναι σε θέση να αναγνωρίσει διαφορετικές μεθόδους παραγωγής για διαφορετικά προϊόντα γάλακτος  και τρόπους αξιολόγησης ποιότητας.
LO: 02.04 Εισαγωγή στον υγειονομικό σχεδιασμό και στον βιομηχανικό σχέδιο.
LO: 02.05 Αναγνωρίζει τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου.
LO: 02.06 Παρασκευάζει προϊόντα γάλακτος.
LO: 02.07 Κατανοεί τις ιδιαιτερότητες της εμπορίας και του μάρκετινγκ διαφορετικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
LO: 02.08 Αναγνωρίζει ιδιαιτερότητες προβλήματα και ευκαιρίες στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο στη Κύπρο.
LO: 02.09 Κατανοεί τις εξαγωγικές προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Αγορά και Τρίτες Χώρες.
LO: 03 Εφαρμόζει ειδικές δεξιότητες στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων και σχεδιάζει συστήματα ασφάλειας και ποιότητας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
LO: 03.01 Αναγνωρίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ειδών τυριού.
LO: 03.02 Γνωρίζει τον εξοπλισμό και τις διεργασίες τυροκόμησης.
LO: 03.03 Γνωρίζει τις Α’ ύλες  (εκτός γάλακτος) που απαιτούνται στην τυρόκομηση.
LO: 03.04 Παρασκευάζει διαφορετικά είδη τυριών.
LO: 03.05 Αξιολογεί οργανοληπτικά διαφορετικά είδη τυριών.
LO: 03.06 Αναγνωρίζει την επίδραση της ποιότητας του γάλακτος στην τυροκόμηση.
LO: 03.07 Αναγνωρίζει την επίδραση κτηνοτροφικών συστημάτων, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στην ποιότητα και στη ποσότητα παραγόμενου γάλακτος.
LO: 03.08 Αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις 7 αρχές HACCP.
LO: 03.09 Τηρεί τους απαιτούμενους, από την εθνική και διεθνή νομοθεσία, κανονισμούς και οδηγίες που αφορούν γαλακτοκομικά προϊόντα.
LO: 03.10 Σχεδιάζει και υλοποίει ανάλυση επικινδυνότητας για γαλακτοκομικά προϊόντα.
LO: 04 Κατανοεί την σημασία της επιχειρηματικότητας στο αγροβιομηχανικό τομέα και ιδιαίτερα στη γαλακτοβιομηχανία της Κύπρου.
LO: 04.01 Κατανοεί την οργανωτική δομή των επιχειρήσεων.
LO: 04.02 Αναγνωρίζει την σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού και του καθορισμού στόχων.
LO: 04.03 Κατανοεί το επιχειρηματικό μίκρο και μάκρο-περιβάλλον.
LO: 04.04 Τηρεί τους κανόνες συντήρησης εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και εφαρμόζει πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης.
LO: 04.05 Αναγνωρίζει τη  σημασία του σωστού πειραματικού σχεδιασμού στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και στη δημιουργία νέων προϊόντων.
LO: 04.06 Οργανώνει την παραγωγή και εποπτεύει τις διαδικασίες ελέγχου.

DAIRY - Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας

Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας:
Εξάμηνο Κωδικός Μαθήματος Μάθημα Ώρες
ανά Εβδομάδα
Σύνολο Ωρών Μαθήματος ανά Εξάμηνο Ποσοστό επί Συνόλου Ωρών Μαθήματος
(Θ) (Ε) (Θ) (Ε) (Θ) (Ε)
1 DAIRY 0101 Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων 4 0 56 0 100% 0%
1 DAIRY 0102 Γαλακτοπαραγωγή 4 0 56 0 100% 0%
1 DAIRY 0103 Χαρακτηριστικά και ιδιότητες γάλακτος 5 0 70 0 100% 0%
1 DAIRY 0104 Ανάλυση Γάλακτος και Γαλακτοκομικών προϊόντων 0 5 0 70 0% 100%
1 DAIRY 0105 Ασφάλεια και Υγεία στο Χώρο Εργασίας 4 (7 εβδ.) 0 28 0 100% 0%
1 DAIRY 0106 Εισαγωγή στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας - Τυροκομίας 0 5 (7 εβδ.) 0 35 0% 100%
2 DAIRY 0201 Τεχνολογία Γάλακτος 5 0 70 0 100% 0%
2 DAIRY 0202 Τεχνολογία Γαλακτοκομικών Προϊόντων 5 0 70 0 100% 0%
2 DAIRY 0203 Παρασκευή Γαλακτοκομικών Προϊόντων 0 10 0 140 0% 100%
2 DAIRY 0204 Υγιεινή Τροφίμων 5 0 70 0 100% 0%
2 DAIRY 0205 Πρακτική Εξάσκηση Ι 6 Εβδομάδες
3 DAIRY 0301 Τυροκομία 5 0 70 0 100% 0%
3 DAIRY 0302 Παρασκευή τυριών 0 10 0 140 0% 100%
3 DAIRY 0303 Ασφάλεια Τροφίμων 5 0 70 0 100% 0%
3 DAIRY 0304 Μάρκετινγκ και Εμπορία Τροφίμων 4 0 56 0 100% 0%
3 DAIRY 0305 Πρακτική Εξάσκηση ΙΙ 6 Εβδομάδες
4 DAIRY 0401 Επιχειρηματικότητα για αγρο-βιοτεχνικά προϊόντα 4 0 56 0 100% 0%
4 DAIRY 0402 Εξοπλισμός βιομηχανιών επεξεργασίας γάλακτος (Θ) 4 0 56 0 100% 0%
4 DAIRY 0403 Διπλωματική Εργασία 5 5 70 70 50% 50%

Είσοδος (κινητές συσκευές)