COOK - Περιγράμματα Mαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

Εξάμηνο Κωδικός Μαθήματος Μάθημα Αρχείο
1 COOK 0101 Υγιεινή Τροφίμων
1 COOK 0102 Τεχνολογία Υλικών
1 COOK 0103 Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών
1 COOK 0104 Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Εστιατόρια
1 COOK 0105 Μαγειρική Ι
2 COOK 0201 Βασικές Αρχές Κοστολόγησης
2 COOK 0202 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων
2 COOK 0203 Σχεδιασμός Υποδομών Εστιατορίου και Κουζίνας
2 COOK 0204 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου
2 COOK 0205 Μαγειρική ΙΙ
3 COOK 0301 Επιχειρηματικότητα
3 COOK 0302 Οργάνωση και Διοίκηση Εστιατορίου και Κουζίνας
3 COOK 0303 Ασφάλεια Τροφίμων
3 COOK 0304 Εξυπηρέτηση Πελατών και Εθιμοτυπία Φιλοξενίας
3 COOK 0305 Μαγειρική ΙΙΙ
3 COOK 0306 Εισαγωγή στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική
4 COOK 0401 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες
4 COOK 0402 Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ
4 COOK 0403 Διαχείριση Λειτουργιών Εστιατορίου
4 COOK 0404 Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Εστιατορίων
4 COOK 0405 Μαγειρική ΙV

COOK - Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας

Μαθήματα Προγράμματος και Ώρες Διδασκαλίας
Εξάμηνο Κωδικός Μαθήματος Μάθημα Ώρες
ανά Εβδομάδα
Σύνολο Ωρών Μαθήματος ανά Εξάμηνο Ποσοστό επί Συνόλου Ωρών Μαθήματος
(Θ) (Ε) (Θ) (Ε) (Θ) (Ε)
1 COOK 0101 Υγιεινή Τροφίμων 2   28   8%  
1 COOK 0102 Τεχνολογία Υλικών 2   28   8%  
1 COOK 0103 Διαδικασίες Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών 2   28   8%  
1 COOK 0104 Βασικές Υπολογιστικές Εφαρμογές σε Εστιατόρια 2   28   8%  
1 COOK 0105 Μαγειρική Ι   15   210   68%
2 COOK 0201 Βασικές Αρχές Κοστολόγησης 2   28   8%  
2 COOK 0202 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Τροφίμων 2   28   8%  
2 COOK 0203 Σχεδιασμός Υποδομών Εστιατορίου και Κουζίνας 2   28   8%  
2 COOK 0204 Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εδεσματολογίου 2   28   8%  
2 COOK 0205 Μαγειρική ΙΙ   15   210   68%
2 INTERN 1 Πρακτική Άσκηση – 6 Εβδομάδες            
3 COOK 0301 Επιχειρηματικότητα 2   28   8%  
3 COOK 0302 Οργάνωση και Διοίκηση Εστιατορίου και Κουζίνας 2   28   8%  
3 COOK 0303 Ασφάλεια Τροφίμων 2   28   8%  
3 COOK 0304 Εξυπηρέτηση Πελατών και Εθιμοτυπία Φιλοξενίας 2   28   8%  
3 COOK 0305 Μαγειρική ΙΙΙ   10   140   43%
3 COOK 0306 Εισαγωγή στην Αρτοποιία και Ζαχαροπλαστική   5   70   25%
4 COOK 0401 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και Εποπτικές Ικανότητες 2   28   8%  
4 COOK 0402 Βασικές Αρχές Μάρκετινγκ 2   28   8%  
4 COOK 0403 Διαχείριση Λειτουργιών Εστιατορίου 2   28   8%  
4 COOK 0404 Εισαγωγή στις Λογιστικές και Οικονομικές Καταστάσεις Εστιατορίων 2   28   8%  
4 COOK 0405 Μαγειρική ΙV   15   210   68%
4 INTERN 2 Πρακτική Άσκηση – 6 Εβδομάδες            

COOK - Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι σπουδαστές/τριες θα μπορούν να:
  • Αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες στις μαγειρικές τέχνες, τη διαχείριση της παραγωγής και της κουζίνας.
  • Χειρίζονται με ασφάλεια τα τρόφιμα, αναπτύσσουν μενού και εφαρμόζουν τεχνικούς ελέγχους για την επιτυχή λειτουργία της κουζίνας.
  • Εφαρμόζουν σωστά τις βασικές αρχές μαγειρέματος και παράγουν εδέσματα, λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογία και τη λειτουργικότητα των υλικών, της διατροφής και της επιστήμης των τροφίμων.
  • Αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσω της πρακτικής κατάρτισης.
  • Εφαρμόζουν σημαντικές έννοιες και πρότυπα που σχετίζονται με την παραγωγή και τις υπηρεσιών τροφίμων.
  • Ακολουθούν τις αξίες των υπηρεσιών φιλοξενίας.
  • Προσαρμόζονται στη μεταβαλλόμενη φύση και στις ανάγκες της επισιτιστικής βιομηχανίας.

COOK - Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Κωδικός Περιγραφή
  Γνώση και Κατανόηση
LO: 01 Κατανοούν επαγγελματικές έννοιες των μαγειρικών τεχνών.
LO: 02 Αναγνωρίζουν τεχνικές και δεξιότητες στην παραγωγή εδεσμάτων που ανταποκρίνονται στη θέση του επαγγελματία της πρώτης γραμμής.
LO: 03 Παράγουν και παραθέτουν εδέσματα σε διαφορετικό είδος επισιτιστικών επιχειρήσεων και πελατών.
LO: 04 Υιοθετολυν βασικές αρχές μαγειρικής και εφαρμόζοντας ποιοτικά κριτήρια.
LO: 05 Επιδεικνύουν πρακτική κατανόηση των θεμάτων που άπτονται της ανάπτυξης της βιομηχανίας τροφίμων.
  Τεχνικές Δεξιότητες
LO: 06 Αναπτύξουν επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία στην επισιτιστική βιομηχανία.
LO: 07 Εφαρμόζουν τη σωστή διαδικασία διαχείρισης τροφίμων σε μια επαγγελματική κουζίνα.
LO: 08 Κατανοούν την ιεράρχηση και την ακολουθία των υπηρεσιών σε εστιατόρια και επαγγελματικές κουζίνες.
LO:09 Αναπτύσσουν επαγγελματικές ιδέες, έννοιες και τεχνικές για την εξασφάλιση προτύπων ποιότητας υπηρεσιών και παραγωγής εδεσμάτων.
LO: 10 Αξιοποιούν επαγγελματικές δεξιότητες και καλλιεργούν κουλτούρα εξυπηρέτησης πελατών.
LO: 11 Υιοθετούν καλές επαγγελματικές πρακτικές και τεχνικές για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής τροφίμων και των μεθόδων εξυπηρέτησης.
LO: 12 Εφαρμόζουν τη νέα μάθηση και αντιμετωπίζουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες που επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πελατών.
  Επαγγελματικές Ικανότητες
LO: 13 Αποκτήσουν, αναπτύξουν και εξασκήσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για το ξεκίνημα της καριέρας τους στην επισιτιστική βιομηχανία.
LO: 14 Ακολουθούν πιστά και εφαρμόζουν σωστά τις αρχές και τα ποιοτικά κριτήρια στην παρασκευή και παράθεση ζεστών ή κρύων εδεσμάτων.
LO: 15 Συνθέτουν την ακολουθία υπηρεσιών και τον ρόλο των λειτουργικών συστημάτων στην παραγωγή.
LO: 16 Βελτιώνουν την πρακτική ικανότητα τους στον τομέα των μαγειρικών τεχνών.
LO: 17 Διαμορφώνουν και καλλιεργούν επαγγελματική και ποιοτικά προσανατολισμένη κουλτούρα για την άριστης ποιότητας παραγωγή τροφίμων.
LO: 18 Αλληλοεπιδρούν με σεβασμό με διαφορετικούς ανθρώπους, ομάδες και πολιτισμούς για να επιτύχουν προσωπικούς, επαγγελματικούς ή επιχειρηματικούς στόχους στην επισιτιστική βιομηχανία.

COOK - Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του Διπλώματος στις Μαγειρικές Τέχνες είναι να εκπαιδεύσει τους/τις σπουδαστές/τριες στις επαγγελματικές γνώσεις και τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για ένα πετυχημένο ξεκίνημα καριέρας στον επισιτιστικό κλάδο. Οι σπουδαστές/τριες θα καταρτιστούν σε μοντέρνες και κλασσικές μεθόδους και τεχνικές που εφαρμόζονται στις μαγειρικές τέχνες. Σε συνδυασμό με την πρακτική εμπειρία, θα λάβουν μια ολοκληρωμένη επαγγελματική εκπαίδευση για να μπορούν να εργαστούν σε βασικές θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα προσφέρει μια ισορροπημένη επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία στην τάξη, την εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή των γνώσεων και των δεξιοτήτων στο εργαστήριο και τη βιομηχανική κατάρτιση, έτσι ώστε οι σπουδαστές/τριες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου και αναπτυσσόμενου επαγγέλματος.

Επίσης, οι σπουδαστές/τριες θα εμβαθύνουν στο γνωστικό αντικείμενο και τις πρακτικές ικανότητες που χρειάζονται για την επαγγελματική παραγωγή και παράθεση φαγητών, τη ζεστή και κρύα κουζίνα, την ταυτοποίηση, τεμαχισμό και επεξεργασία υλικών, τη διατροφή και την επιστήμη τροφίμων, την αρτοποιία και ζαχαροπλαστική και την παρασκευή τροφίμων για ειδικές εκδηλώσεις και συμπόσια.

Η δομή του προγράμματος ακολουθεί τις τάσεις της βιομηχανίας και τις ανάγκες της αγοράς σε μια προσπάθεια άμεσης εργοδότησης και πετυχημένης ένταξης των σπουδαστών/τριων στην αγορά εργασίας. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να εργαστούν σε διάφορες επισιτιστικές επιχειρήσεις, σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Είσοδος (κινητές συσκευές)